Ung landmand med 1150 malkekvæg: Sådan holder jeg gang i udviklingen
Morten Dalby Jensen, der driver Østerbygaard, har en ambition om at være blandt de bedste mælkeproducenter i landet. Når inspirationen til nye tiltag skal findes, så ser den unge landmand mod Fredericia og NutriFair-messen for husdyrsproducenter.
På Østerbygaard ved Hovborg i Sydjylland har den unge landmand Morten Dalby Jensen og hans kæreste, Luliana Mihaela Dinica, gang i noget stort. Gården huser efterhånden 1150 jersey-årskøer, og tallet er steget stødt siden 2018, hvor Morten flyttede ind med sin dengang betydeligt mindre bestand.
I dag er der 15 fuldtidsansatte, der sammen med parret driver hele 600 hektar jord, hvoraf de 200 er forpagtet. Morten og hans kæreste, som han kalder for Miki, er begge kun 34 år gamle, men de har allerede stor erfaring med kvægbrug. Først fra Mortens første gård i hans hjemby Sunds, og nu i Hovborg. Én ting har været gennemgående siden starten – lysten til hele tiden at blive bedre og dygtigere.
”Hvis man ikke udvikler sig, så står man stille. Når man gerne vil blive bedre til det, man går og laver, så er det vigtigt at have et sted, hvor man kan finde inspiration og tilegne sig ny viden. I de seneste år er NutriFair i Fredericia blevet det sted for mig” forklarer Morten Dalby Jensen.
Behov for inspiration til udvikling
For den unge mælkeproducent er det dog ikke kun på besætningens størrelse, at han gerne vil udvikle på sit landbrug. Hvis man kan gøre tiltag, som styrker bedriften, vil Morten Dalby forfølge dem. Det kan være alt fra at minimere medicinforbruget i bestanden til at forbedre forholdene for hans medarbejdere.
”Hvis man vil være en dygtig landmand, så er det helt essentielt, at man har fingeren på pulsen. Det gælder om alt lige fra at holde sig orienteret i hvilke nye produkter, der udvikles, til at følge med i hvilke nye tiltag andre landmænd gør,” pointerer Morten Dalby Jensen.
For en travl landmand som Morten Dalby Jensen, er der som regel ikke tid, til at være alt for længe væk fra gården.
”På NutriFair kan jeg nå at mødes og få en snak med samarbejdspartnere og kollegaer i løbet af én dag, hvis jeg kommer i ordentlig tid. Det er til at overskue, og virkelig meget af det på messen har relevans for en mælkeproducent som mig,” siger han, og fortsætter: ”Jeg er den type, der- hvis jeg har brug for noget - så kontakter jeg dem, som forhandler det. Der er NutriFair god til at inspirere mig, så jeg senere kan tage fat i den pågældende forhandler, som laver netop det, jeg går og mangler.”
Netværk og ny læring uden for den travle sæson
Ud over de konkrete løsninger, han har fundet på NutriFair, sætter Morten Dalby Jensen også stor pris på de branchefæller, han møder.
"Det sociale aspekt – netværk og vidensdeling - er nok det vigtigste for mig. Det er her, jeg møder kollegaer fra hele landet, som jeg kan dele erfaringer med. Vi lærer af hinanden, og det gør mig til en bedre landmand," forklarer Morten Dalby Jensen.
NutriFair finder sted i januar, hvilket passer perfekt ind i kalenderen på Østerbygaard.
"Det er et tidspunkt, hvor vi har mulighed for at trække vejret og fokusere på udvikling. Det gør det nemt at prioritere at tage afsted," afslutter Morten Dalby Jensen.
Hvad er NutriFair?
Den 15. og 16. januar 2025 mødes landbrugets frontløbere og beslutningstagere på NutriFair-messen. Du kan hente din gratis billet HER.
NutriFair er Danmarks fagmesse for husdyr. På messen kan du møde mere end 200 udstillere, som alle er specialister inden for leverancer og rådgivning til husdyrproduktion i Danmark. Der er altså garanti for at møde nogen, som udvikler lige netop det, du går og mangler på din bedrift.
Det er desuden en mulighed for at netværke med dine branchefæller, som også vil være til stede i Fredericia d. 15. og 16. januar.
På messen er der hele tre specialiserede scener med spændende programmer inden for temaerne: Kvæg, gris, fjerkræ, energi/klima.
NutriFair finder sted i Messe C i Fredericia, hvor både adgang til messen og parkering er gratis.