A-One vil facilitere dialog om fremtidens mælkeproduktion på NutriFair: Er maksimal ydelse vejen frem?
Danske mælkeproducenter er kendt for at levere en meget høj mælkeydelse pr. ko. Men er det altid den bedste vej til en sund bundlinje og en bæredygtig bedrift? Det skisma vil virksomheden A-One sætte fokus på ved årets NutriFair-messe.
Med inspiration fra den irske modervirksomhed, Devenish, og erfaringer fra det danske landbrug inviterer A-One nu til dialog om, hvordan vi kan gentænke produktionen af mælk i jagten på en bedre bundlinje – spørgsmålet er, om effektiviseringerne af mælkeydelsen kan være for dyrt købt?
To vidt forskellige tilgange til mælkeproduktion
Mens danske køer gerne leverer op mod 15.000 kilo mælk pr. årsko, producerer irske køer i gennemsnit omkring 6.000 kilo. Til gengæld sker det på en mere simpel, græsbaseret foderstrategi, som giver en lavere produktionspris pr. kilo mælk - så selvom man kunne tro anderledes, har de irske mælkeproducenter stadig en fornuftig bundlinje.
"I Danmark har vi tradition for at maksimere ydelsen ved hjælp af avancerede tilskudsprodukter og managementværktøjer, mens irerne fokuserer på enkle og omkostningseffektive løsninger," fortæller Kristine Bastrup, konsulent og teknisk chef hos A-One Danmark.
Den danske model har uden tvivl skabt resultater, men spørgsmålet er, om de høje produktionsmål altid er den bedste vej frem, når bæredygtighed og bundlinje skal tænkes sammen.
Effektivisering eller omstilling?
A-One ønsker at udfordre den gængse opfattelse af, at maksimal ydelse er det ultimative mål.
"Vi ser eksempler på, at mælkeproducenter kan opnå en bedre bundlinje ved at fokusere på lavere omkostninger og en lavere ydelse pr. ko, som det er tilfældet i Irland. Målet behøver ikke altid være at producere mest, men at drive en sund og bæredygtig forretning," siger Kristine Bastrup.
Diskussionen er især relevant i en tid, hvor omkostningerne ved effektiviseringer stiger, og hvor klimakravene til landbruget bliver skærpet.
NutriFair: En platform for udveksling
Som led i dialogen har A-One inviteret irerne fra Devenish til at deltage på NutriFair-messen i januar. Her vil der være mulighed for at udveksle erfaringer og diskutere fremtidens løsninger, når to meget forskellige udgangspunkter mødes til dialog.
"Irerne ser meget op til vores evne til at optimere og innovere, mens vi kan lære af deres enkle og effektive tilgang. Vi tror på, at begge modeller har noget at byde på, og at vi sammen kan finde nye måder at udvikle mælkeproduktionen på," siger Kristine Bastrup.
A-One håber, at messen kan blive en katalysator for en bredere dialog om, hvordan man som landmand kan sikre en bedre bundlinje – uanset om det sker gennem høj ydelse, lavere omkostninger eller en kombination af begge.
"Fremtidens mælkeproduktion handler ikke nødvendigvis om at producere mest, men om at skabe værdi på en bæredygtig måde. Det er den samtale, vi gerne vil være med til at starte," afslutter Kristine Bastrup.