Svend Brodersen i kølvandet på Grøn Trepart: Se muligheder frem for begrænsninger

Den grønne trepart skaber uundgåeligt nervøsitet hos mange landmænd. Man må spekulere på nye mulige løsninger, så produktionen kan fortsætte så effektivt og bæredygtigt som muligt.
250.000 hektar – svarende til omkring 10 % af den danske landbrugsjord – skal om kun 20 år være omlagt til skov. Det er nemt at få den indskydelse, at det må blive hos naboen og ikke hos en selv, at der skal lægges om.

Det er dog ikke en tanke, man går med på Gram Slot – tværtimod. Slotsejer og landmand, Svend Brodersen, er ikke en mand, der venter på, at andre tager teten eller opfinder løsningerne for ham. Han går forrest, også når det kommer til den grønne omstilling.

”Vi startede allerede for længe siden med at se på, hvilke tiltag vi kunne gøre for at sikre, at Gram Slot ikke kommer bagud i udviklingen. Både for at være på forkant med de krav til CO2-udledning, som nu er fastlagt, men også til gavn for klima og biodiversitet,” siger Svend Brodersen.

Skovlandbrug er dansk landbrugs columbusæg

På NutriFair den 15. januar 2025 vil Svend Brodersen holde et oplæg på hovedscenen. Her udlægger han Gram Slots tilgang til, hvordan man forsøger at løse de udfordringer, der unægteligt følger med, når man driver et kvæglandbrug i dagens Danmark. For slotsejeren er svaret klart – skovlandbrug skal bringe landbruget ind i den moderne tidsalder.

Derfor plantede man allerede tilbage i april de første træer på Gram Slot, som skulle skyde omlægningen til skovlandbrug i gang på Danmarks største økologiske landbrug.

”I april satte vi de første 3.000 nødde- og frugttræer, og vi sigter mod at anlægge flere plantager, som skal bryde dyrkningsfladerne med planteavl og græssende kvæg,” fortæller Svend Brodersen og fortsætter:
”Jeg tror virkelig på, at skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg – der er udfordringer i forhold til CO2-afgifter, men vi skal i landbruget også til at se langt mere seriøst på klimaet og biodiversiteten. Med skovlandbrug kan man skabe en synergi i sin produktion, som kan give gevinst på alle de her parametre.”
Skovlandbrug er ikke det samme som omlægning til plantebrug

For nogle lyder skovlandbrug måske ikke som noget, der rimer på stor husdyrproduktion. Men Gram Slots bestand på 1.300 malkekvæg nyder også godt af de mange plantede træer.

”Køerne går på marker mellem plantagerne, og det skaber mere naturtro omgivelser for dyrene,” siger Svend Brodersen og fortsætter:

”I 2022 gik vi desuden væk fra at importere foder. Nu dyrker vi det hele lokalt, og bestøvningen er ganske enkelt bedre, da vi får bestøvning fra insekterne, som nu lever i nærområdet i plantagerne. De erfaringer, vi har gjort os med skovlandbrug, vil jeg gerne dele med andre landmænd på NutriFair, som står overfor nye udfordringer.«

Du kan opleve Svend Brodersen og andre spændende oplægsholdere på NutriFair-messen i Fredericia den 15. og 16. januar i Messe C. Svend Brodersens oplæg om skovlandbrug finder sted onsdag den 15. januar kl. 11.00 på scene 2.